DESPRE MASINI

Masina diesel sau pe benzina?

Masina este o necesitate pentru fiecare dintre noi, dat fiind faptul ca o folosim pentru a merge la servici, la cumparaturi si in alte locuri in care avem nevoie.

Din acest motiv, este usor de inteles de ce fiecare persoana isi doreste o masina care sa consume cat mai putin combustibil, care sa fie cat mai ieftina la intretinere, si care sa ajunga cat mai rar in service.

Una dintre primele intrebari pe care trebuie sa gasesti raspuns atunci cand urmeaza sa iti cumperi o masina, este “De ce am nevoie de o masina?”. Exista persoane care au nevoie de o masina pentru a merge la servici, si trebuie sa faca naveta zilnic, zeci de kilometri.

Exista persoane care locuiesc in zone in care infrastructura este dezastruoasa, si acestia cel mai probabil isi vor alege un SUV. De-asemenea, cei care locuiesc in oras si se plimba mai mult in localitate, isi vor alege cel mai probabil o masina mica de oras.

Apoi, conteaza foarte mult sa te hotarasti daca iti doresti o masina pe benzina sau o masina diesel? Exista diferente intre cele doua tipuri de masini. Daca nu intentionezi sa iti alegi un hibrid sau o masina electrica, atunci o masina pe benzina sa sau o masina diesel sunt optiunile.

Cu siguranta nu exista o varianta buna si o varianta proasta, ci exista o solutie care pe tine te poate avantaja, dar pe alt sofer il poate dezavantaja. Asadar, tine cont de urmatoarele detalii, pentru a face o alegere buna.

Pret de achizitie si revizii

In ceea ce priveste pretul de achizitie, se stie faptul ca o masina cu motor diesel este mai scumpa decat o masina cu motor pe benzina. De exemplu, pentru o masina din anul 2018, sa zicem un model Audi sau un model BMW, discutand strict de acelasi model, masina pe benzina poate fi mai ieftina cu pana la 2000 de euro decat varianta diesel.

De-asemenea, o masina cu motor pe benzina poate fi mai atractiva si in ceea ce priveste intretinerea, dat fiind faptul ca piesele de regua sunt mai ieftine, iar inlocuirea unor componente, se poate efectua mai rar.

Consum

In ceea ce priveste consumul, aici trebuie sa dam premiul masinilor diesel, care consuma mai putin decat masinile pe benzina. Exista situatii in care o masina diesel consuma cu 2-3-4 litri mai putin la suta de kilometri decat masina pe benzina.

Unii vor spune ca este ceva mai ieftina benzina decat motorina, insa pe termen lung, vei vedea ca din punct de vedere al consumului, este mult mai avantajoasa o masina diesel.

Putere

La capitolul putere, amintim din nou faptul ca masinile diesel sunt mai utile, dat fiind faptul ca au cuplul mai mare. Foarte rar vei vedea o masina cu motor pe benzina care tracteaza o remorca sau o rulota.

In schimb, masinile diesel pot tracta fara probleme orice tip de remora, rulota, platforma auto; asa ca in cazul in care ai de tractat frecvent remorca sau rulota ori platforma auto, cu siguranta trebuie sa alegi o masina diesel.

Noxe

Daca masinile cu motor pe benzina de generatie veche (cele euro 4, euro 3 si mai vechi) emit mai multe noxe decat modelele pe benzina, masinile noi diesel, cele cu norma de poluare Euro 6, polueaza mai putin si emit mai putin oxid de azot in atmosfera in comparatie cu modelele pe benzina. Dioxidul de carbon emis de modelele diesel, este mai putin decat cel emis de masinile pe benzina.

Pana la urma, doar de tine depinde daca alegi o masina pe benzina sau o masina diesel. Cert este faptul ca fiecare au atat avantaje, cat si dezavantaje. Ca si cost de achizitie si intretinere, masina pe benzina reprezinta o alegere mai buna. Ca si putere, poluaresi consum, masina diesel este mai buna.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

343 de comentarii la „Masina diesel sau pe benzina?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *