DESPRE MASINI

Cum stim daca se defecteaza injectoarele?

Cu totii suntem constienti de faptul ca masina este o necesitate in zilele noastre. Este firesc acest lucru in conditiile in care ne folosim de masina personala pentru a ne deplasa cand dorim si unde dorim.

Persoanele care au o masina personala (in stare buna de functionare si cu toate taxele la zi), se pot deplasa cand doresc si unde doresc fara a depinde de autobuz, troleibuz, tren sau de alte mijloace de transport.

Alegerea unui autoturism personal este o misiune foarte importanta, pentru ca ne simplifica mult mai mult viata decat ne-am putea imagina. Tocmai de aceea, fiecare persoana cauta sa isi aleaga cea mai potrivita masina.

Majoritatea celor care se afla in cautarea unui autoturism, isi indreapta atentia spre masinile cu motoare diesel, despre care se stie ca sunt mai puternice decat masinile cu motoare pe benzina sau de cat masinile electrice.

De-asemenea, masinile diesel consuma mai putin carburant in comparatie cu masinile cu motor pe benzina si vin la pachet cu un numar mare de avantaje. Exista si unele dezavantaje ale masinilor diesel, iar unul dintre acestea este legat de faptul ca injectoarele se pot defecta, iar in functie de marca si modelul masinii, pretul inlocuirii acestora poate fi foarte mare.

Dupa ce a disparut carburatorul, autoturismele au fost echipate cu motoare pe injectie, atat cele pe benzina cat si cele cu motoare diesel. Initial, injectia a fost mecanica, iar mai apoi s-a folosit injectia cu monopunct electronica. Apoi s-a optat pentru utilizarea injectiei multipunct, dupa care s-a folosit injectia computerizata, pompa – injector sau commonrail la masinile cu motoare diesel.

Injectoarele auto sunt piesa finala a sistemului de injectie, care este alcatuit din calculator si pompa de benzina sau injectie. Despre injectoare trebuie sa stiti ca sunt piese care corespund cu numarul pistoanelor unui motor, astfel ca fiecarui piston ii corespunde un injector.

Acestea pot fi simple (precum la masinile cu motoare aspirate pe benzina), sau injectoare cu rol de pompa, iar aici exemplu este reprezentat de masinile diesel mai vechi. In momentul in care disuctam despre masinile cu motoare diesel, atunci injectoarele sunt de mare presiune, si au capacitatea de a atinge chiar si 300 de bari.

Injectoarele masinilor din zilele noastre sunt piese deosebit de complexe, sunt computerizate si stiu care este momentul in care trebuie sa pulverizeze carburant in motor. Acestea sunt mereu in miscare, iar datorita acestui aspect, si datorita unui carburant de calitate slaba, se vor defecta mai devreme sau mai tarziu.

Cum stiti cand vi se strica injectoarele?

Masinile moderne va vertizeaza cu aprinderea unui martor in bord. Cand injectorul are o problema, calculatorul transmite faptul ca s-a schimbat presiunea in rampa, iar acest lucru este un semn fie ca presiunea unui injector a scazut, fie ca s-a blocat.

Exista si situatii in care un injector nu merge la relanti, dar la turatie mare isi da drumul, astfel ca se va auto-repara la viteze mari, la turatii mari, cand fluxul de carburant este mai mare.

In cazul in care totusi, martorul nu se aprinde dar injectorul a cedat, va puteti da seama de acest lucru din felul in care merge masina. Motorul nu mai merge rotund, ba chiar mai mult, tremura la relanti, consuma mai mult si nu mai trage cum ar trebi sa o faca.

Exista cazuri extreme in care un injector este blocat, iar din acest motiv motorul poate sa trepideze foarte tare, ca si cand problema ar proveni de la o volanta dezechilibrata.

In ceea ce priveste masinile diesel, injectoarele acestora se strica destul de des, iar acest lucru se datoreaza faptului ca motorina este de proasta calitate, si nu contine suficienti aditivi pentru curatare. Din acest motiv, se formeaza depuneri care blocheaza injectorul.

Faptul ca soferii circula in oras cu viteze mici, pe distante scurte si la viteze mici, cu porniri dese ale motrorului, si mergand cu motorul la rece, reprezinta alt motiv pentru defectarea injectoarelor.

Acestea sunt puse la treaba cand masina este condusa la turatii mari, si vor ajuta calamina sa se indeparteze mai usor. In caz contrar, calamina se va cumula, si va duce la infundarea injectoarelor (lucru asemanator cu infundarea filtrului de particule).

Cand se defecteaza injectoarele, soferii pot cauta injectoare noi, dar care sunt destul de scumpe, sau pot alege injectoare second hand de la dezmembrari auto. acestea sunt mai ieftine.

 

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

1.249 de comentarii la „Cum stim daca se defecteaza injectoarele?