CASA SI GRADINA

Cum se alege pardoseala din lemn?

Pardoselile din lemn ofera o suprafata rezistenta, practica, care va imbatrani cu gratie daca alegeti panouri solide, proiectate sau laminate. Parchetul din lemn ar trebui sa fie prima dvs. optiune.

Pardoselile din lemn creeaza un fundal minunat oricarui interior contemporan, functionand in acelasi timp ca un aspect cheie al caracterului istoric al casei de epoca. In randurile urmatoare, veti descoperi mai multi factori pe care trebuie sa ii luati in considerare pentru a alege cea mai buna solutie.

Ce culoare trebuie sa aiba pardoseala din lemn?

Unul dintre numeroasele avantaje ale podelei de lemn este ca aspectul lemnului natural functioneaza bine cu multe stiluri de decorare, permitand versatilitatea atunci cand redecorati. Dar alegerea culorilor pardoselii din lemn ar trebui sa se bazeze pe mai multi factori.

Pardoselile din lemn alb si gri pal sunt perfecte pentru camerele cu trafic redus, iar culoarea lor usoara va imbunatati spatiul intr-o camera mica. Acestea sunt nuante care reflecta lumina, dar vor prezenta totusi destul de repede semne murdaria si praf.

Pardoselile calde, cu tonuri neutre, vor disimula murdaria si vor crea o senzatie primitoare, ideala pentru un spatiu mare, deschis, in care doriti sa va simtiti mai confortabil. Mai putin contemporan decat finisajele din lemn mai pal, lemnul tonifiat este perfect pentru a crea un finisaj relaxat, mai traditional.

Pardoselile din lemn intunecat vor crea o atmosfera mai formala, mai intima intr-o camera, dar pot fi folosite si in spatii in stil industrial pentru un finisaj inteligent, contemporan, mai ales daca este folosit ca fundal pentru a arata mobilierul deschis la culoare.

Ce lungime si latime alegeti?

Ar trebui sa alegeti podele inguste sau late? Lungimi mici sau placi de parchet lungi? Placile inguste tind sa arate mai traditional decat cele mai largi, in timp ce placile de parchet late, sunt o tendinta fierbinte si pentru spatiile contemporane.

Daca aveti in vedere latimile si lungimile placii de parchet pentru o camera mica, cele mai late, mai lungi vor face ca spatiul sa se simta mai mare, deoarece podeaua in sine va fi mai simpla. Intr-o incapere mare, folositi benzi subtiri scurte.

Care podea din lemn este cea mai durabila?

Foioasele, cum ar fi stejarul, artarul si ciresul, sunt printre cele mai durabile specii, ceea ce le face ideale pentru aspecte de lunga durata intr-o gospodarie ocupata. Cu toate acestea, ele reprezinta si alegerile mai scumpe ale pardoselilor.

Daca aveti un buget redus, mergeti pentru o specie mai moale, cum ar fi pinul. Va tinde sa arate zgarieturile mai repede, dar poate fi rafinat si vopsit/lacuit din cand in cand pentru a le parea la fel ca nou.

Care finisare a pardoselilor de lemn este ca mai buna (vopsea, ulei, lac)?

Majoritatea pardoselilor din lemn vor fi pre-finisate din fabrica, ceea ce inseamna ca culoarea si luciul lor vor fi asa cum le-ati vazut in showroom si ar trebui sa fie garantat sa ramana doar asa ceva timp. Puteti, totusi, sa cumparati placi neterminate pentru vopsire, lacuire sau aplicarea uleiului acasa.

Vopsirea de obicei rezervata placilor de pin ieftine, va ofera libertatea de a crea o schema de culori la alegere. Ulei sau lac pentru o podea din lemn? Ambele ofera un nivel bun de protectie. Lacul va oferi un finisaj dur, dar mai stralucitor, in timp ce uleiul va arata mai natural, dar este mai predispus la zgarieturi. Trucul este de a testa ambele finisaje pe o sectiune de proba, inainte de aplicare.

Care este cel mai bun: podea din lemn masiv sau alternativele?

Pardoselile din lemn masiv pot fi perfectionate in mod repetat, pe cand alternativele pot fi rafinate doar de un numar limitat de ori, in functie de grosimea furnirului superior.

Ambele insa, sunt durabile si vor avea foarte rar nevoie de perfectionare, in special pardoselile din lemn pre-finisate, care se potrivesc bine si impotriva conditiilor umede.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

487 de comentarii la „Cum se alege pardoseala din lemn?