POLUARE

Consecintele emisiilor de carbon pentru oameni

Emisiile de carbon contribuie la schimbarile climatice, care pot avea consecinte grave asupra oamenilor si a mediului lor. Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului din SUA, emisiile de carbon, sub forma de dioxid de carbon, reprezinta mai mult de 80 la suta din gazele cu efect de sera emise in Statele Unite.

Arderea combustibililor fosili degaja dioxid de carbon si alte gaze cu efect de sera. Aceste emisii de carbon ridica temperaturile globale prin captarea energiei solare in atmosfera.

Acest lucru modifica rezervele de apa si conditiile meteorologice, schimba sezonul de crestere a culturilor alimentare si ameninta comunitatile costiere cu cresterea nivelului marii.

Aprovizionare cu apa redusa

Dioxidul de carbon persista in atmosfera timp de 50 pana la 200 de ani, astfel incat emisiile eliberate acum vor continua sa incalzeasca clima in viitor. APE prevede ca schimbarile climatice vor determina cresterea cererii de apa in timp ce oferta de apa se micsoreaza.

Apa nu este esentiala numai pentru sanatatea umana, ci si pentru procesele de fabricatie si producerea de energie si alimente.

Schimbarile climatice sunt de asteptat sa creasca precipitatiile in unele zone, determinand astfel o crestere a sedimentelor si a poluantilor spalati in aprovizionarea cu apa potabila. Cresterea nivelului marii va face ca apa sarata sa se infiltreze in unele sisteme de apa dulce, crescand nevoia de desalinizare si de tratare a apei potabile.

Incidente crescande de vreme severa

Incalzirea globala are potentialul de a produce mai multe incendii, secete si furtuni tropicale, potrivit NASA. Evenimentele meteorologice catastrofale au provocat daune in valoare de 1 miliard de dolari in Statele Unite ale Americii in 2012.

Furtuni precum Uraganul Sandy din 2012 si Typhoon Haiyan din 2013 devin tot mai frecvente, iar devastarea pe care o provoaca necesita ani de zile pentru a remedia comunitatile locale, deseori cu ajutor international.

Distrugerea infrastructurii determina mai multe probleme de sanatate umana, inclusiv boala transmisa atunci cand apa si sistemele de canalizare nu functioneaza corect. Furtunile in sine si pagubele pe care le provoaca infrastructura duc adesea la o pierdere extraordinara de vieti omenesti.

Modificari ale ofertei alimentare

Modificarea vremii afecteaza industria agricola si aprovizionarea cu hrana umana. Emisiile de carbon contribuie la cresterea temperaturilor si la scaderea precipitatiilor, schimband conditiile de crestere a culturilor alimentare in multe zone.

Conform Programului de cercetare globala privind schimbarile din SUA, emisiile de carbon provoaca incalzirea in Valea Centrala a Californiei, care este proiectat sa reduca semnificativ randamentele de rosii, grau, orez, porumb si floarea-soarelui in aceasta regiune.

Schimbarile majore ale productiei culturilor vor determina cresterea preturilor la produsele alimentare in intreaga lume. In plus, schimbarile climatice influentate de emisiile de carbon forteaza animalele (multe dintre ele fiind vanate ca hrana), sa migreze la altitudini mai mari sau in habitate nordice pe masura ce climatul se incalzeste.

Modificari geografice

Este nevoie de doar o mica schimbare de temperatura pentru a avea efecte asupra mediului; temperaturile de la sfarsitul ultimei epoci de gheata au fost doar mai reci decat temperaturile de astazi cu 2,5 pana la 5 grade Celsius (5 pana la 9 grade Fahrenheit), dar unele parti ale Statelor Unite au fost acoperite de mii de metri de gheata, potrivit NASA.

Grupul interguvernamental privind schimbarile climatice a estimat ca emisiile de carbon vor determina cresterea temperaturilor globale cu aproximativ 1,5 grade Celsius (2,5 grade Fahrenheit) in urmatorii 100 de ani.

Aceasta modificare usoara poate avea efecte dramatice asupra tarmurilor, in special a celor dens populate de oameni, unde cresterea nivelului marii inunda cladiri si drumuri si influenteaza traficul maritim.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro