SCULE SI UNELTE

Cum alegi masina de tuns iarba?

O curte frumoasa amenajata cu gazon bine intretinut si tuns perfect; si cu multe flori, poate reprezenta o adevarata oaza de relaxare. A avea insa grija de gazonul din curte, necesita timp din partea ta, pentru a-l uda, si apoi trebuie sa ai o masina de tuns iarba care sa faca fata cerintelor.

Cand trebuie sa alegi masina de tuns iarba, exista cateva criterii importante pe care trebuie sa le ai in vedere pentru a face alegerea corecta. Exista diferite tipuri de masini de tuns iarba, iar acestea au unele specificatii care necesita atentie.

Tipuri de masini de tuns iarba

Cand trebuie sa faci alegerea unei masini de tuns iarba pentru casa, este necesar sa cunosti tipurile de astfel de mini utilaje. Iata care sunt acestea.

 1. Masina de tuns iarba manuala

Lamele acestor masini sunt actionate manual atunci cand maina este impinsa. Pentru suprafete mici si netede, o astfel de masina este utila, este economica atat in ceea ce priveste pretul, cat si datorita faptului ca nu consuma electricitate sau carburant.

 1. Masina de tuns iarba electrica

Masina de tuns iarba electrica este actionata de un motor electric, este rapida si ideala pentru suprafete de marime medie. Pentru utilizarea acesteia, este nevoie de un prelungitor, pentru ca fara a avea acces la o sursa de energie, masina nu poate fi folosita.

Tot aici putem sa amintim si masinile cu acumulatori, care sunt tot electrice, doar ca acumulatorii se incarca inainte de a folosi mini-utilajul. Acesta este un avantaj pentru ca libertatea de miscare este mai mare.

 1. Masina de tuns iarba pe benzina

Alimentarea acesteia se face cu benzina, ofera o mai mare libertate de miscare si nu este necesar fir de alimentare sau acumulatori. Acestea sunt masini mai puternice, mai performante, dar au si preturile mai mari.

Criterii de alegere a masinii de tuns iarba

Exista unele criterii care trebuie luate in considerare pentru a face cea mai buna alegere. Fara a-ti recomanda un model anume, iata cateva detalii pe care trebuie sa le ai in vedere, astfel incat sa faci alegerea corecta.

 1. Suprafata gazonului

Fara doar si poate, cand trebuie sa alegi un astfel de utilaj pentru tuns gazonul, trebuie sa stii cat de mare este suprafata gazonului. Daca ai mai mult de 300 de metri patrati de tuns, ai nevoie de o masina de tuns iarba puternica.

Pentru o suprafata mai mare, de 1000 de metri patrati de exemplu, poti  akege un tractoras de tuns iarba.

 1. Puterea motorului

In functie de tipul motorului, puterea sa este exprimata in CP (cai putere) la masinile cu benzina, si in W (Watti) la motoarele electrice. Cu cat ai o curte cu gazon mai mare, cu atat este mai indicat sa fie mai puternic motorul utilajului.

 1. Latimea de taiere

Acesta este un alt detaliu important, pentru ca atunci cand latimea de taiere este mai mare, poti tunde mai rapid peluza. Stiind cat de mare este latimea de taiere, poti aproxima timpul necesar tunderii gazonului.

 1. Autonomia de functionare

Aceasta caracteristica te inormeaza cat poti tunde cu un plin de benzina, sau cu un acumulator incarcat complet.

 1. Turatia lamelor in gol

Aceasta caracteristica este notata in majoritatea caziilor in turatii/minut. Cu cat valoarea este mai mare, cu atat va fi mai utila masina cand trebuie taiate plante mai fibroase.

 1. Nivelul de zgomot

Aceasta caracteristica nu trebuie neglijata, pentru ca nu iti doresti sa petreci mult timp folosind o masina foarte zgomotoasa, care poate deranja chiar si vecinii. Masinile de tuns iarba pe benzina sunt mai zgomotoase decat cele electrice si pe acumulatori.

 1. Protectia la suprasarcina a motorului

Aceasta caracteristica se refera la fiabilitatea masinii si o poate proteja de anumite accidente sau defectiuni. De exemplu, daca lamele intampina un obstacol precum o tulpina mai puternica sau o radacina, masinile cu aceasta caracteristica se vor opri automat.

 1. Tipul de colectare

Unele masini de tuns iarba au sac colector, altele pot lasa iarba tunsa pe gazon in urma lor, astfel incat sa o strangi manual. Cea mai eficienta solutie este alegerea unei masini de tuns iarba cu sac colector, astfel incat sa nu mai faci o munca in plus.

 1. Manevrabilitatea

In cazul in care curtea are o suprafata mare, de sute de metrii patrati, manevrabilitatea masinii este foarte importanta. Asigura-te ca alegi o masina usor de manevrat, pentru a termina treaba rapid. Daca masina este greu de manevrat, cu siguranta tunderea gazonului va fi o adevarata povara.

 1. Producator

Nu in ultimul rand, numele producatorului este foarte important. Asigura-te ca alegi masina de tuns de la un producator de top de pe piata, chiar daca platesti ceva mai multi bani. Alege calitatea, iar investitia va fi amortizata in timp.

Chiroiu Mircea Ionut

www.nutzu.ro www.iepurila.ro

960 de comentarii la „Cum alegi masina de tuns iarba?